Mina Vänners Barnvänliga Snabba Tips

Bad mina facebook-vänner om tips på barnvänliga maträtter som; a) inte innehåller mycket kött (fisk går bra, kött som tillbehör går också bra), b) lagas från grunden (helst inte halvfabrikat), och c) är snabblagat och enkelt att laga. Facebook är fantastiskt ibland för att snabbt få hjälp och tips! Som idag. Nedan finns alla tipsen uppsamlade:

Varianter på pannkaka/plättar/pizza/omeletter
Potatisplättar på överbliven potatis/potatismos
Rösti, antingen med gröna ärtor till eller bacon. Byt bacon mot rostade valnötter för vegovariant Ugnspannkaka
Omelett med ost och spenat, eller svamp om barnen gillar det
Ottolenghis purjölöksplättar med örtsås (Men asså, OttoLenghi har jag ju helt missat – kolla vilka rätter)
Squashplättar med sås av jordnötssmör och tjock-yougurt till
Pizza – kan göras på tortillabröd (superenkelt då!)

Soppor
Linssoppa (Freija älskar denna), men en grekisk Faki verkar kul att prova
Grön ärtsoppa (t.ex. denna enkla väldigt snyggt gröna med broccoli och avokado)
Min barndoms broccolisoppa. Några potatisar, en (stor bit) purjolök, ett stort broccolihuvud plus stjälk. Allt i bitar, fräs lök och potatis, på med buljong. Koka tills nästan mjukt, i med broccoli och samma där. I med lite grädde och ganska mycket riven ost, gärna nån lagrad. Salt och peppar. Mixa, eller inte. Ät med hårt bröd, ost (och leverpastej om man äter sånt).

Fisk
Lysande gul fiskgryta (”Kanske inte det mest snabblagade kom jag på.men om man redan skalat räkorna och tinat fisken går det snabbt! Och gott med saffran!”)
Frusen fisk och potatis (alt 1: Tina ett paket fryst sej, salta och peppra lite och stek bara som det är i ganska mycket smör. Servera med kokt potatis, ärter och lite mer smält smör. alt 2: Vit fisk (vanligt fruset fiskblock går bra) i en ugnsform, saltar och pepprar, häller på lite citron, lägger på skivade tomater (eller krossade om man vill ha det såsigt) och skivad lök, nån smörklick och lite dill – sen ett lock av folie och så in i ugnen. Runt 200 grader är lagom och så får man hålla lite koll på när det blir klart eftersom det kan variera. Går att göra portionsförpackningar i foliepaket också)

Pasta
Pasta med äggröra och röd/grön pesto. (”Tidsåtgång = så lång tid som det tar att koka pastan… + en minut för att blanda ihop allt. Om man inte ville ha halvfabrikat är det inte särskilt svårt att göra egen pesto”)
Vegetarisk lasagne med keso istället för den där jobbiga ostsåsen (som alltid bränns vid).
Pasta special: Koka kort pasta, blanda med tonfisk, majs och pesto. Klart.
Pasta med en sås på grovrivna morötter, frästa i smör och sen kokta i (havre)grädde. Ner med blåmögelost och svartpeppar, servera med parmesan.
Pasta med sås på schalottenlök fänkål crème fraîche lite fiskbuljong och (varm)rökt lax.

Övrigt
Bön-burritos med ost och avokado (burritos generellt är ju fantastisk som ett sätt att äta lite vad som helst inlindat i bröd så kan ju alla i familjen anpassa och ta det som passar dem bäst, vilket brukar bli  burkmajs och burritobröd för Torsten)
Tofu i en lite söt sås
Linsgryta m halloumi och basmatiris
Ugnsrostade rotsaker m halloumi och en kall sås
Stekt ris går att variera i all oändlighet (ägg majs lök vitlök ingefära och soja = bra bas att ha i)

Och ett sista hett tips! När det är svårt med grönsakerna så åker blomkålen ner i potatismoset och spenaten i smoothies.

Lämna en kommentar